Konuşurken yüze dokunmak ne anlama gelir ?

Cesur

Yeni Üye
Konuşurken Yüze Dokunmak: Kimi Anlatmak, Kimi Gizlemek!

Herkese merhaba forumdaşlar! Bugün hepimizin en çok merak ettiği, sosyal hayatta sıkça karşılaştığımız ama pek de üzerinde durmadığımız bir davranıştan bahsetmek istiyorum: Konuşurken yüze dokunmak! Evet, hepimiz bir şekilde bu hareketi yapıyoruz, değil mi? Ama acaba ne anlama geliyor? Hadi bunu birlikte keşfe çıkalım! Şimdi, gözlerim şişecek diye korkuyorum, ama bu yazı da bir o kadar eğlenceli olacak, buna eminim. Yüze dokunmak, kimine göre sadece alışkanlık, kimine göre ise gizli bir mesaj verme çabası… Ama her durumda, olaylar biraz karmaşık gibi!

Erkekler: Çözüm Odaklı Stratejik Dokunuşlar

Erkekler yüze dokunduğunda genellikle stratejik bir hareket sergiliyor olabilirler. "Ne var bunda?" diyebilirsiniz. Ama gelin, biraz daha derinlere inelim. Mesela bir erkek, zor bir soru sorulduğunda, veya konu biraz karmaşıklaştığında genellikle saçını karıştırma, çenesini tutma veya burnunu yoklama gibi hareketler yapar. Bu tür hareketler, genellikle “Yahu, ben bunu nasıl hallederim?” diye düşündüklerinin bir dışavurumudur. Zaten erkekler için yüze dokunmak, bir sorunun çözümü değilse bile, en azından “Bu konuda doğru cevap vermek için düşünmem lazım” sinyalidir.

Yani, erkeklerin yüzlerine dokunmaları, çoğunlukla “Stratejik düşünme” hareketine dönüşür. Hadi canım, belki biraz abarttım, ama genelde durum böyle değil mi? Sıkıntılı bir anda “Şimdi ne yapmalıyım?” diye kafasında tasarımlar yaparken, eller doğrudan yüze gider. Gerçekten o an, muhtemelen vücudun sinyallerini veriyor, “Vallahi ben bu soruyu çözmek için kafa patlatıyorum!”

Bir de tabii ki, bu yüze dokunma olayının gizli sinyaller taşıyan bir tarafı da var. Bir erkek, sevdiği kişiye yaklaşırken ve bir konu hakkında derinlemesine sohbet ederken, elleri yüzüne gitmeye başlar. Bu aslında "Benimle ilgileniyorsun değil mi?" tarzında bir alt mesaj taşıyor olabilir. Fakat, kimseyi incitmemek adına, bunu direkt olarak söylemek yerine, "Yüzüne dokunarak" yapar. Sadece dikkatli bir gözlemci bunu fark edebilir! Yani erkekler, bazen yüzlerine dokunarak duygusal olarak da bir şeyler açıklamaya çalışırlar. Tabii ki, çoğu zaman bu bilinçli değildir, ama yine de fark ettiğinizde “Aa, demek böyleymiş” diyebilirsiniz.

Kadınlar: Empatik ve İlişki Odaklı Yüz Dokunuşları

Şimdi de gelelim, tüm dünyayı hareket ettiren güce: Kadınlara! Evet, evet, kadınların yüze dokunması o kadar çok şey anlatır ki, adeta bir empati çubuğuna dönüşür. Erkekler biraz daha soğukkanlı yaklaşırken, kadınlar bu konuda ilişki odaklı bir yol izlerler. Bir kadın, sevdiği kişiyle konuşurken ya da bir durumu değerlendirirken, sıklıkla kaşlarını çatıp, dudaklarını ısırarak yüzüne dokunur. Hani, bazen bir cevap verilecektir, ama o cevap önce beyinden geçer, sonra dudakta çözülür!

Kadınlar için yüze dokunmak, aslında çok daha fazla şey ifade eder. Bazen duygusal bir destek verme çabası olabilir. “Sana güveniyorum” veya “Bunu gerçekten hissetiyorum” gibi sözcükleri ifade edemediği bir anda, bir kadının yüzüne dokunarak, o duyguyu karşısındaki kişiye iletmesi son derece doğal bir hal alır. Bunu yaparken gözlerindeki o şefkatli ifade ve gülümseme ile birleştirir, tıpkı bir tür duygusal mesaj gibidir.

Bir kadının yüzüne dokunması, aynı zamanda bir gizli şifre taşıyabilir. Örneğin, bir kadın sevdiği kişiye seslendiğinde, bir süre sonra parmağını yanaklarına veya dudaklarına götürebilir. Bu aslında şöyle bir mesaj taşıyor olabilir: “Seninle daha yakın olmak istiyorum, lütfen bana daha yakın gel”. Her şey duygusal ve ilişki odaklıdır, yani strateji burada pek geçmez. En azından erkeklerin şifre çözme çabalarındaki gibi değil! :)

Olayı Bir Adım Daha Derinleştirsek…

Ama gelin, biraz daha derine inelim ve konuya iyice dalalım. Yüze dokunmak bazen çok daha karmaşık bir anlam taşıyabilir. Her ne kadar biz "şifre" desek de, bu bazen sadece bir alışkanlık olabilir. Elini yüzüne götüren kişiye, “Bu da neyin nesi?” diye sormak, sadece komik olmakla kalmaz, aynı zamanda çok da derin bir soru olabilir. İnsanlar farkında olmadan, sosyal etkileşimde sıkça kendi yüzlerine dokunurlar, bu onların o anki ruh hallerini ya da bedensel durumlarını yansıtır.

Yani sonuçta, her yüze dokunma durumu, aynı zamanda bir tür doğal rahatlama hareketi olabilir. Hepimizin stresli olduğu anlar olur ve buna karşılık vücut bazı mekanizmalar devreye girer. Bu, kadınlarda daha duygusal bir anlam taşıyabilirken, erkekler için çözüm arayışı anlamına gelebilir. Ama sonuçta her iki cinsiyet de aynı amacı güdüyor olabilir: Kendini rahatlatmak!

Hadi, Forumdaşlar, Yorumları Bekliyoruz!

Şimdi sıra sizde! Forumda yüzüne dokunan, bir şeyler gizleyen ya da her konuşmasında "Yok ya, ben bu kadar ciddi değilim" diyen var mı? Hadi, biz de biraz eğlenelim! Kendi gözlemleriniz ya da başınıza gelen komik anekdotlarla yorum yapın, kim bilir belki hep birlikte bu yüze dokunma eyleminin gizemini çözeriz!

Yorumlarınızı bekliyoruz, biraz gülelim, biraz düşünelim!