İran: Şahinler ve Güvercinler Arasında – Başka Bir Ülkede – Blog

huseyin

Yeni Üye
Ekran Görüntüsü 2015-03-04 14.54.36'da
Haftalarca süren tartışmalardan sonra, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu uzun zamandır beklenen konuşmasını yaptı ve ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçi çoğunluğun alkışlarıyla yirmiden fazla kez kesintiye uğradı.
İsrail liderinin sert ve amansız üslubunu onaylayan birçok Twitter gözlemcisinden biri, “Gerçek bir lider böyle konuşur” yorumunu yaptı.
İran gibi bir ülkenin küçük bir aşırılık yanlısı dinci kliğin elinde atom bombası olma ihtimali gibi gerçek bir tehditle karşı karşıya kalındığında, kararlı bir tavır takınmak kolaydır. İslami aşırılık yanlılarının korkunç bir vahşetle öldürdüğü bir zamanda Ortadoğu’nun nükleerleşmesini önleme amacı tamamen kabul edilebilir. Dikenli sorun, hedefe nasıl ulaşılacağıdır. ABD ve çeşitli Avrupa ülkeleri tarafından üstlenilen müzakerelerdeki riskleri -sivil bir atom enerjisi programının bir savaş programına dönüşme olasılığı- eleştirmek kolay olsa da Netanyahu, İran’ın nükleer programını başka yollarla nasıl durduracağını ayrıntılı olarak açıklamadı. . . Ancak bu uyuz zorluk, sert alkışların uğultusu içinde gözden kaçıyor.
Daha saldırgan bir tutumun neden temkinli sağduyuya üstün gelme eğiliminde olduğunu açıklamak için psikolojik nedenler de vardır. ABD’nin Irak’ı işgalinden sonra Nobel Ekonomi Ödülü sahibi psikolog Daniel Kahneman “Neden şahinler kazanıyor?” başlıklı bir makale yazdı.
“Modern psikoloji, siyasi tartışmalarda güvercinlerden çok atmacalara inanmaya yatkın olduğumuzu öne sürüyor… İnsan, politikacıların kararlarının erdemlere ve iki hareket tarzı arasında makul bir tartmaya dayandığını umar, ama ben buna güvenmem. … Kırk yıllık psikolojik araştırmalarda, tespit ettiğimiz bilişsel önyargıların neredeyse tamamı şahinlerin lehine olma eğilimindedir. Bu psikolojik dürtüler, düşmanlarımızın kötü niyetlerini, bizimle ilgili olumsuz algılarını abartmamıza ve düşmanlıkların başlangıcında aşırı derecede iyimser olmamıza ve müzakereler sırasında taviz verme konusunda çok isteksiz olmamıza yol açıyor.”
Bu akıl yürütme, Netanyahu’yu Bush yönetimini 2003’te Irak’ı işgal etmesi için zorlamaya ikna etti; bu, Saddam Hüseyin’in oluşturduğu tehdidin abartılmasının ve aynı zamanda gördüğümüz feci sonuçlarla o bölgeye barış getirmenin zorluklarını önemli ölçüde hafife almanın bir sonucudur. bugün: ülkenin kuzeyini kontrol eden İD’in oluşturduğu gerçek bir İslami terör tehdidiyle, istikrarsız bir Suriye ve eskisinden çok daha güçlü bir İran ile hala iç savaş halinde olan bir Irak.

Dolayısıyla, İran’da nükleer programını yok etmek için bir savaşa da hazır değilsek, Obama yönetiminin ve onun Avrupalı müttefiklerinin mevcut politikası olan düzenli teftiş rejiminin temsil ettiği arabuluculuk o kadar da aptalca değil. Başkan Barack Obama, ABD’nin İran’ın atom bombası üretmesine izin vermeyeceğine dair söz verdi ve uranyum üretiminin tamamen sivil kullanımı konusunda bir anlaşmaya varılabilirse, olayda müteakip askeri harekat olasılığını açık bırakan bir anlaşma anlayışın ihlalidir. Bu, müzakereleri askıya almaktan ve İranlıları olası bir savaş tehdidi altında nükleer programlarını hızlandırmaya teşvik etmekten çok daha iyi görünüyor.

Kategorilenmemiş | 3 Yorum »

Bengu

Yeni Üye
Haftalarca süren tartışmalardan sonra, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu uzun zamandır beklenen konuşmasını yaptı ve ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçi
Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• İstenen bilgi, bulunan belgelerden çıkarılamadı. Başka bir sorgu yapmayı veya arama sonuçlarına bakmayı deneyebilirsiniz
Bu bilgi belki minik bir kapı aralar, kim bilir

Umut

Yeni Üye
Haftalarca süren tartışmalardan sonra, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu uzun zamandır beklenen konuşmasını yaptı ve ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçi
Selam bilgi avcıları

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @huseyin

Bir satır daha yazdım, tam yeri gibiydi çünkü

Bengu' Alıntı:
Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir İstenen bilgi, bulunan belgelerden çıkarılamadı. Başka bir sorgu
Bunun böyle olmasının sebebi tamamen şartlarla ilgili olabilir @Bengu

Cesur

Yeni Üye
Selam deneyenlere

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @huseyin

Konuya uygun diye araya iliştirdim, umarım beğenirsin

Umut' Alıntı:
Selam bilgi avcıları Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @huseyin Bir satır daha yazdım, tam yeri gibiydi çünkü Bunun böyle olmasının sebebi tamamen şartlarla ilgili
Verdiğin istatistik dikkatimi çekti @Umut, kaynağı merak ettim

Emir

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar

@huseyin, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık

Konuya çok girmeden küçük bir detay yazdım, belki senin için kritik olabilir

Bengu' Alıntı:
Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir İstenen bilgi, bulunan belgelerden çıkarılamadı. Başka bir sorgu
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Bengu

Gezgin

Yeni Üye
Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @huseyin

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Araya komiklik katmak gibi olmasın ama denemesi kolay

Umut' Alıntı:
Selam bilgi avcıları Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @huseyin Bir satır daha yazdım, tam yeri gibiydi çünkü Bunun böyle olmasının sebebi tamamen şartlarla ilgili
Belki de benim denk geldiğim durumlar farklıydı @Umut, o yüzden aynı şeyleri düşünemiyorum

Sevgi

Yeni Üye
Selam bu konuyu okuyanlara

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @huseyin

Kısa oldu ama eklemesem eksik kalacaktı sanki

Umut' Alıntı:
Bu konuyu yaşayan biri olarak söylüyorum @Umut, sonuçlar bazen tamamen tersi olabiliyor

Kalmet

Global Mod
Global Mod
Selam katılımcılar

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @huseyin

Cesur' Alıntı:
Selam deneyenlere Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @huseyin Konuya uygun diye araya iliştirdim, umarım beğenirsin Verdiğin istatistik dikkatimi çekti @Umut, kaynağı merak ettim
Buradaki yorumun güzel ama pratikte her zaman böyle olmuyor, ben farklı gördüm @Cesur

Selen

Yeni Üye
Selam yenilik severler

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Bir ara tekrar dönüp bakarsın diye yazdım

Cesur' Alıntı:
Selam deneyenlere Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @huseyin Konuya uygun diye araya iliştirdim, umarım beğenirsin Verdiğin istatistik dikkatimi çekti @Umut, kaynağı merak ettim
Burada sana %100 katılamam @Cesur, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

CanCagzim

Global Mod
Global Mod
Selamlar

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

Umarım buna da göz atarsın, küçük ama işe yarayabilir

Umut' Alıntı:
Bence yeniden düşünmen gerekir bu kısmı @Umut, çok genel kalmış