Pnömoni (zatürre) hakkında merak edilenler

aFRo

Üye
PNÖMONİ:

Pnömoni (zatürrre) nedir?


Pnömoni (zatürre) akciğer dokusunun iltihabıdır.

Pnömoni (zatürre) Belirtileri nelerdir?

Ani başlayan ateş, kuru yahut balgamlı öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, kas ağrısı üzere belirtilerle seyreder. Birtakım hastalarda karın ağrısı, bulantı, kusma da görülebilir. Bilhassa 65 yaşüstü ve/veya diyabet, ek hastalığı olan bireylerde hastalık ağır seyredebilir.

Pnömoni (zatürre) niye Ortaya Çıkar?

Pnömoni bir mikroorganizmanın (bakteri, virüs, mantar, tüberküloz (verem) basili …) beden direncinin düştüğü bir durumda akciğer dokusuna ulaşıp orada iltihap gelişmesiyle ortaya çıkar. Ziyanlı gaz, toz maruziyeti, kimi ilaçlar, radyoterapi (ışın tedavisi), romatizmal hastalıklar da akciğerde enfeksiyon dışı pnömoni yapabilir.

Pnömoni (zatürre) Tedavi halleri nelerdir? Pnömoni teşhisinin erken konması ve gerekli tedavinin erken başlanması hastalığın hasar bırakmadan düzgünleşmesini sağlar ve mevt riskini azaltır. Tedavide varsayımı etkene göre antibiyotik, antiviral ve/veya mantar ilaçları başlanır. Pnömoniye bağlı akciğer zarında su toplanabilir. Bu sudaki iltihap hayli ağır olduğunda antibiyotik tedavisi kâfi olmaz, bu sıvıyı göğüs boşluğuna hortum yerleştirerek boşaltmak gerekebilir. Enfeksiyon dışı pnömonilerin tedavisi fazlaca farklıdır. Mikrobik olan ve olmayan pnömonileri birbirinden ayırmak hakikat tedavi için fazlaca kıymetlidir. Teşhis ve tedavide süratli hareket ederek hastalarımızın bu kıymetli hastalığın olumsuz neticelerindan koruyoruz.

Pnömoni (zatürre) önlenebilir mi? KOAH, astım, kalp hastalığı, diabet (şeker hastalığı), kanser, ileri yaş üzere riskli hastalarımızda aşılama ile pnömoni gelişme riskini azaltıyoruz.

.