New Yorklular Katharine Hepburn'ün 117. yaş gününü Turtle Bay'deki bir bahçede kutladılar

canvade

Yeni Üye
Yirmi yılı aşkın süredir neredeyse her baharda, Midtown Manhattan'ın Turtle Bay bölgesindeki yemyeşil bir meydanda hassas bir ritüel gerçekleştiriliyor.

Bu, 2003'teki ölümüne kadar mahallenin sevilen bir üyesi olan dört kez Oscar ödüllü aktrisin ölümünden sonra düzenlenen Katharine Hepburn Bahçe Partisi. Toplantı, Dag Hammarskjöld Plaza'da yer alan Hepburn adlı bahçede yapıldı ve geçen hafta sonu düzinelerce sadık yaşlı bölge sakini, 117. yıllarını kutlamak için dışarı çıktı.

Partiye gelen konukları karşılayan Hepburn'ün portresinin yer aldığı bir tabela Okuyun: Kate'in Doğum Günü'nü kutlayın. Pasta, kahve ve canlı müzik!” Topluluk panosuna asılan broşürde şunlar yazıyordu: “Dans ayakkabılarınızı giyin. Bahar şapkanı tak.”

Hepburn'ün eski komşuları sıra sıra katlanır sandalyelere oturdular ve “Fly Me to the Moon” ve “Cheek to Cheek” gibi şarkılar çalan bir caz grubunun eşliğinde ayaklarıyla dans ettiler. Kaplumbağa Körfezi Derneği gönüllüleri ve Dag Hammarskjöld Plaza Dostları, Katharine Hepburn rozetleri ve pasta dilimleri dağıttı. Yakınlarda Hepburn'ün hayatıyla ilgili gerçekleri, mahalledeki ayak işlerini gösteren siyah beyaz fotoğrafları ve “Tomboy at Heart” ve “Tree Hugger” gibi biyografik bölüm başlıklarını içeren bir bilgilendirme tabelası vardı.

Emekli bir muhasebeci olan 89 yaşındaki Ethel Bendove, o güneşli öğleden sonra doğum günü kutlamalarının tadını çıkardı.

Bayan Bendove, “Yıllar önce soğuk bir kış gününde kar küreyen bir kadın gördüğümü ve onun güzel bir çift bot giydiğini fark ettiğimi hatırlıyorum” dedi. “Sonra onun Katharine Hepburn olduğunu anladım. Beni selamladı ve kürek çekmeye geri döndü. Sanırım onun bunu yaptığını görmek beni şaşırttı ve bunu hiç unutmadım.

Bu doğum günü partisine katılanlar için Hepburn sadece Amerikan sinemasının bir efsanesi değildi, aynı zamanda herkes gibi çöpünü çıkaran ve kendi karını kürekleyen sıradan bir New Yorkluydu. (En azından bunu dört katlı bir şehir evinin önünde yapması dışında.)

Yaklaşık 60 yıl boyunca Hepburn'ün Manhattan'daki evi, 244 East 49th Street'teki eviydi ve Spencer Tracy ile film yapmadığı ya da balıkçı yaka ve bol pantolon giyerek geleneksel kadınlık kavramlarına meydan okumadığı zamanlarda, Kaplumbağa Körfezi Derneği'nin aktif bir üyesiydi.

Hepburn, kendisini Hollywood'da muzip bir figür haline getiren aynı içtenlikle, sokağında ağaçların yok edilmesinin ve mahallede gökdelenlerin inşasının durdurulmasını savundu. Ayrıca yeşil başparmağı da vardı. Büyürken Connecticut Nehri kıyısındaki tepelerden kan kökü ve vadi zambağı toplamaktan hoşlanıyordu ve şehir evinin arka bahçesine kır çiçekleri ekerek doğa sevgisini şehre aşıladı.

Hepburn 90 yaşındayken Parklar Departmanı Dag Hammarskjöld Plaza'daki yeşil alanı ona ayırdı. Peyzaj mimarı George Vellonakis tarafından tasarlanan bu küçük vaha, en tecrübeli New Yorkluların bile pek az tanıdığı, gizli bir bahçe hissi veriyor.

Yürüyüş yolu, “Düşmanlar çok tahrik edici” ve “Bazen erkeklerin ve kadınların gerçekten uyumlu olup olmadığını merak ediyorum” gibi Hepburnizmlerin yazılı olduğu basamak taşlarıyla kaplı. Belki de yan evde yaşamalılar ve ara sıra buraya gelmeliler. Duvarlardan birine 'Philadelphia Hikayesi' ve 'Küçük Kadınlar' gibi Hepburn klasiklerinden kazınmış sahneler asmalı. Ayrıca, bir zamanlar Hepburn'ün Eski Saybrook'taki kır evinin bir parçası olan ve mülkünün ölümünden sonra bahçeye bağışladığı bir bank da var.

“Bir keresinde öğle yemeği için beni ve Turtle Bay Derneği'nden Millie Margiotta'yı Connecticut'taki evine davet etti ve kürsüyü gördükten sonra avukatına onu bir gün bahçeye almak istediğimizi söyledim ve o da şöyle dedi: “Bu öyle bir şeydi ki” Eğer istersek hepimiz bizimdir,” diye hatırladı Bay Vellonakis bir telefon görüşmesinde. “Onun ölümünden sonra bank yanlışlıkla açık artırmayla satıldı ve Lauren Bacall'dan onu bahçeye geri almamıza yardım etmesini istemek zorunda kaldık.”

Geçen hafta sonu, doğum günü kutlaması tüm hızıyla devam ederken, birçok konuşmacı Hepburn'ün mirasına dair anılarını kalabalığa anlattı.

Friends of Dag Hammarskjöld Plaza'nın kurucusu ve yöneticisi Anne Hersh, “Annesi bir kadın hakları aktivistiydi” dedi. “Ve küçük bir kızken Katharine Hepburn'ü de yanına aldı ve kadınların oy kullanabilmesi için insanları oy vermeye teşvik etmek amacıyla çiçek buketleri dağıtması bekleniyordu.”

Emlakçı ve Hepburn'ün mezun olduğu Bryn Mawr Koleji mezunu Sabrina Seidner, Hepburn'ün kampüs geleneklerine nasıl ilham verdiğini paylaştı: B. Mezun olduktan sonra çıplak bir şekilde çeşmeye dalmak ve 1985 yılında üniversitenin mezuniyet törenine pantolon giymek.

Bayan Seidner, “Özel bir gündü” dedi. “Ve hepimize söylediği şeylerden biri de şuydu: 'Gerçek dünyaya çıktığınızda şaşkına döneceksiniz, ancak bunun sizi şaşkına çevirmesine izin vermeyin.'”

Manhattan İlçe Başkanı Mark Levine, bazılarını rahatsız eden bir konuyu ele almak için biraz zaman ayırdı: Şu anda parkın bir kısmını kesen ve bahçeye bitişik bir binada gerekli cephe çalışması öncesinde kurulan yeşil iskele.

Bay Levine, “Sorunu mümkün olan en kısa sürede çözmek için elimden gelen her şeyi yapacağım” dedi. “Manhattan'ın her yerine 4.000 iskele kurduk. Bu bir salgın.”

Kalabalık tezahürat yaptı.

Caz grubu Peter & the Master Keys yeniden sallanmaya başlarken konuklar Hepburn'ün Turtle Bay'deki hayatını anmaya devam etti.

Ekonomi politikası analisti Meryl Brodsky, Hepburn'ün 2021'de ölen ve yakın zamanda 7 milyon dolara satılan bitişikteki bir konakta yaşayan komşusu Stephen Sondheim ile bazen tuzlu ilişkisini hatırladı.

Bayan Brodsky, “Sondheim'ın, sabahın erken saatlerinde piyanosunda beste yapmayı sevdiği için polisi aramakla tehdit ettiğinden şikayet ettiğine dair bir hikaye var” dedi. “Bundan nefret ediyordu.”

Daha sonra Bayan Brodsky, en sevdiği Hepburn filmi hakkında soru sormak için Bayan Hersh'e döndü.

“'Afrika Kraliçesi' benimdir” dedi. “En sevdiğin şey ne, Anne?”

Bayan Hersh, “Belki 'Adem'in Kaburgası'dır” diye yanıtladı.

“'Adem'in Kaburgası' çok harika.”

“Bunu burada gösterdiğimiz zamanı hatırlıyor musun?” dedi Bayan Hersh. “Herkes buradaydı. Bu çok iyi karşılandı.”

Eğlence avukatı Robert Rosenblatt da doğum günü kutlamalarından keyif aldı. İki minyatür schnauzer'ı Uggy ve Princess ona eşlik ediyordu.

Bay Rosenblatt, mahallede Hepburn'le tanışacak kadar şanslı olmadığını ama bahçenin varlığının kendisini her zaman ona yakın hissettirdiğini söyledi.

“Hepburn'e en çok yaklaştığım an onun bankında oturmaktı” dedi. “Bu mahalle, kısmen bu topluluğa olan bağlılığı nedeniyle bugün bile ihtişamını ve zarafetini koruyor ve bahçedeki bankta oturduğumda hala bu zarafeti hissediyorum.”