Deminden beri ne demek ?

Bengu

Yeni Üye
Deminden Beri: Kelimenin Gerçek Anlamını Çözmeye Çalışalım!

“Deminden beri” demek, genellikle bir durumun ya da olayın ne kadar süredir devam ettiğini anlatmak için kullanılan bir ifade. Ancak sorulacak bir soru var: Bu kadar basit bir ifadeyi neden bu kadar çok yanlış anlıyoruz? Ya da daha da ilginci, bazen bir sohbetin başından sonuna kadar “deminden beri” diyerek aslında çok şey anlatmaya çalışıyor olabilir miyiz? Hepimizin belki de farkında olmadan kullandığı bu ifade, aslında tam olarak ne anlama geliyor ve nasıl doğru kullanılır? Hadi gelin, biraz eğlenerek bu ifadenin arkasındaki anlamı keşfedelim.

“Deminden Beri” Ne Demek, Kısaca?

“Deminden beri”, dilimizde zaman dilimlerini ifade eden bir deyiştir. Genellikle “az önce” veya “bir süre önce” gibi ifadelerle anlam yakınlığı taşır. Yani, bir şeyin başlamasından kısa bir süre sonra, o şeyin devam ettiğini anlatır. “Deminden beri” dediklerinde insanlar, aslında “o kadar oldu yani, biraz zaman geçti” gibi bir ruh haliyle konuşuyor olabilirler. Örnek verirsek: "Deminden beri seni arıyorum!" Bu, bazen “sana her şeyimi verdim, hala ulaşamadım” gibi duygusal bir çıkışa dönüşebilir. Kısacası, “deminden beri” çok şey anlatabilir.

Tabii bu ifade, konuşmalarımızda bazen çok derin anlamlar taşır. Bir dakika önce söylediğimiz şeyi tekrar etmek, "deminden beri" diyerek aslında o kadar zaman geçmiş gibi hissettirir ki, bir nevi zamanın ne kadar hızlı geçtiğini fark ettiğimiz anlardan biridir.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Bakış Açısı: “Deminden Beri”yi Pratik Çözüme Dönüştürmek

Hadi erkekler üzerinden bakalım, belki de buradaki bakış açısını biraz daha çözüm odaklı görmek mümkün. Erkeklerin çoğu, "deminden beri"yi duyduğunda genellikle hemen çözüm üretmeye çalışır. Örneğin, bir erkek, partnerinin “deminden beri seni arıyorum” demesine, “telefonumda sorun var” ya da “battaniyemin altında uyuyordum” gibi hemen pratik bir açıklama yaparak durumu netleştirmeye çalışır.

Erkekler için zaman, genellikle bir hedefe ulaşmak adına yönetilmesi gereken bir şeydir. Bu nedenle, bir şeyin “deminden beri” devam etmesi, onların kafasında hemen bir çözüm süreci başlatabilir. Yani, bir erkek için zamanın ne kadar geçtiği değil, ne kadar zaman kaldığı ve bu süreyi nasıl kullanacağı daha önemlidir. Örnek olarak, bir erkek sabah kahvaltısını yaparken “deminden beri” dediğinde, bunun anlamı aslında kahvaltının bitmek üzere olması ve bu "günün çözülmesi gereken" başka işlerin olduğu bir süreçtir.

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Bakış Açısı: “Deminden Beri”nin Duygusal Boyutu

Kadınlar ise genellikle daha empatik ve ilişki odaklı bir bakış açısına sahiptir. “Deminden beri” dediklerinde, olayın sadece zaman boyutunu değil, duygusal etkilerini de anlatmaya çalışırlar. Bu bağlamda, “deminden beri” bir tür zamansal anlatım değil, bir ilişki ifadesine dönüşebilir. Kadınlar bu ifadeyi kullanırken, zamanın geçtiği kadar, birinin onları dinlemesi veya değer vermesi konusunda da bir anlam taşır. Yani, “deminden beri” demek, bir şekilde duygusal bir yük ve belki de içsel bir boşluk hissini ifade eder.

Kadınların "deminden beri"yi söylemesi, genellikle ilişkilerdeki hassasiyetlerini yansıtır. Zamanın farkına varan, ama aynı zamanda başkalarının duygularına da dikkat eden bir bakış açısına sahip olurlar. Bir kadın, “deminden beri seni bekliyorum” dediğinde, aslında sadece zamanın geçtiğini değil, belki de beklediği anın duygusal olarak anlam taşıdığını da ifade eder. Bu, bir tür ilişkiyi onarma, başkalarına değer verme ve duygusal bağ kurma sürecidir.

Mizahi Bir Bakış Açısıyla “Deminden Beri” İfadesi

Tabii ki, hayatın karmaşasında bazen “deminden beri” ifadesi çok daha basit bir şekilde mizahi bir anlam taşır. Çoğumuz, birine karşı duygusal bir şekilde yakınlaştığımızda, "deminden beri seni arıyorum" dediğimizde, belki de hiç aramadık. Ama o an, zamanın ne kadar geçtiği fark edilmeden, o kadar fazla birikmiş hissedilir ki, zaman neredeyse bir şaka gibi gelir. İşte bu tür anlar, arkadaşlarımızla paylaştığımız küçük esprilerle birleştiğinde, zamanın ne kadar hızlı geçtiğini fark ederiz.

Ayrıca, teknolojinin hayatımıza girmesiyle “deminden beri” ifadesinin de evrildiğini gözlemleyebiliriz. Artık, telefonlarımızda "deminden beri" dediğimizde, aslında anlık mesajlaşmaların da ne kadar hızlı olduğunu fark ediyoruz. Yani, bir kişiye gönderilen mesajın hemen okunmaması, bir bakıma "deminden beri"nin internet versiyonu gibi kabul edilebilir. Hepimiz, bazen “neden cevap vermedin, deminden beri yazıyorum” diyerek, aslında teknolojik bir zaman algısını da mizahi bir şekilde gündeme getiriyoruz.

Sonuç ve Tartışmaya Davet

“Deminden beri” gibi ifadeler, zamanın nasıl algılandığını, ilişkilerdeki duygu yoğunluğunu ve hatta mizahi bakış açılarını yansıtan harika örneklerdir. Belki de bu tür ifadeler, toplumsal cinsiyet farkları, empatik yaklaşımlar ve stratejik bakış açıları arasında köprü kurmamıza yardımcı olur. Peki ya siz? “Deminden beri” ifadesini kullandığınızda, gerçekten zamanın ne kadar geçtiğini mi hissediyorsunuz yoksa başkalarına ne kadar önemli olduğunuzu mu ifade ediyorsunuz? Bu ifadenin içindeki derin anlamları hep birlikte keşfetmeye ne dersiniz? Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi paylaşarak sohbeti daha eğlenceli hale getirebiliriz!