Akdağmadeni Ankara kaç saat sürüyor ?

Bengu

Yeni Üye
Akdağmadeni Ankara Kaç Saat Sürüyor? Bir Yolculuğun Öğrettikleri

Geçen sonbaharda, forumda sık sık gördüğüm bir soruya cevap ararken kendimi beklediğimden farklı bir hikâyenin içinde buldum: “Akdağmadeni Ankara kaç saat sürüyor?” İlk bakışta basit bir ulaşım sorusu gibi görünüyordu. Navigasyon uygulamaları birkaç saniyede cevap veriyordu. Ama bazen bir yolun uzunluğu saatlerle değil, yaşattıklarıyla ölçülüyor.

Bu yolculuğu, Akdağmadeni'nde yaşayan eski bir dostumu ziyaret etmek için planlamıştım. Ankara’dan yola çıkacak, birkaç günlüğüne onun misafiri olacaktım. O gün arabada yalnız değildim. Yanımda çocukluk arkadaşım Murat ve kardeşi Elif de vardı. Üçümüzün yolculuğa bakışı farklıydı ve sanırım bu yüzden sıradan bir seyahat, unutulmaz bir deneyime dönüştü.

Yolun Süresi mi, Hikâyesi mi Önemli?

Teknik olarak konuşursak, Akdağmadeni ile Ankara arasındaki mesafe yaklaşık 220-250 kilometre civarında değişiyor ve güzergâha bağlı olarak yolculuk ortalama 3 ila 3,5 saat sürüyor. Trafik yoğunluğu, hava şartları ve verilen molalar bu süreyi etkileyebiliyor.

Fakat Murat için önemli olan yalnızca bu verilerdi.

“Yakıt tüketimi şu kadar olur. Şurada mola veririz. Ortalama hızımızı korursak üç saat yirmi dakikada varırız.”

Murat her zaman çözüm odaklı biriydi. Bir problem gördüğünde önce hesap yapar, sonra plan oluştururdu. Onun yaklaşımı sayesinde yolculuklar düzenli ve sorunsuz ilerlerdi.

Elif ise bambaşka düşünüyordu.

“Yol boyunca uğrayacağımız yerleri de konuşalım. İnsanlarla karşılaşırız, belki güzel hikâyeler dinleriz.”

Bu yaklaşımın da ayrı bir değeri vardı. İnsan ilişkilerine verdiği önem sayesinde çoğu zaman fark edilmeyen detayları yakalayabiliyordu.

O an düşündüm; hayatın pek çok alanında olduğu gibi yolculuklarda da farklı bakış açıları birbirini tamamlıyordu.

Bozkırın Ortasında Tarihin İzleri

Yol ilerledikçe konu sadece mesafeden çıkıp tarihe uzandı.

Akdağmadeni'nin bulunduğu bölge, yüzyıllardır Anadolu'nun önemli geçiş noktalarından biri olmuştu. Osmanlı döneminde ticaret yollarının etkisinde kalan bu coğrafya, Cumhuriyet'in ilk yıllarında da demiryolu yatırımlarıyla dikkat çekmişti.

Bir mola sırasında yaşlı bir çay ocağı işletmecisiyle sohbet ettik.

“Eskiden insanlar buradan geçerken günlerce yolculuk yapardı,” dedi.

Bugün birkaç saatte tamamlanan yol, geçmişte büyük bir hazırlık gerektiriyordu. At arabaları, konaklama hanları, kervanlar...

Modern ulaşımın sağladığı hızın ne kadar büyük bir değişim yarattığını o anda daha iyi anladım.

Siz hiç geçtiğiniz bir yolun yüz yıl önce nasıl göründüğünü düşündünüz mü?

Belki de aynı güzergâhta yürüyen insanların hayalleriyle bugünkü yolcuların hayalleri arasında sandığımızdan daha fazla benzerlik vardır.

Beklenmedik Bir Karşılaşma

Yozgat yakınlarında verdiğimiz molada küçük bir lokantaya girdik.

Yan masada oturan yaşlı bir çift dikkatimi çekti. Bir süre sonra sohbet etmeye başladık.

Adam emekli öğretmendi. Eşi ise yıllarca farklı şehirlerde görev yapan bir hemşire olarak çalışmıştı.

Konu yolculuklardan açıldı.

“Bizim zamanımızda Ankara’ya gitmek büyük olaydı,” dedi öğretmen.

Eşi gülümseyerek ekledi:

“Ama yolun uzunluğu hiç sorun değildi. İnsanlar birbirine daha çok vakit ayırıyordu.”

Bu sözler Elif’in ilgisini çekti.

Uzun süre onların anılarını dinledi.

Murat ise aynı anda dönüş güzergâhını kontrol ediyordu.

İkisi de farklı şeylerle ilgileniyordu ama aslında aynı amaca hizmet ediyorlardı. Biri yolun verimli geçmesini sağlıyor, diğeri yolculuğun anlamını ortaya çıkarıyordu.

Toplumların gelişiminde de benzer bir denge yok mu?

Bir yanda plan yapanlar, sistem kuranlar ve çözüm üretenler...

Diğer yanda insan ilişkilerini güçlendirenler, toplumsal bağları koruyanlar ve ortak hafızayı canlı tutanlar...

İlerleme çoğu zaman bu iki yaklaşımın uyumundan doğuyor.

Akdağmadeni'ne Yaklaşırken

Şehir merkezine yaklaştığımızda sonbaharın renkleri yolu çevrelemeye başlamıştı.

Sarıya dönen yapraklar, hafif sis ve uzaktan görünen tepeler...

Navigasyon hedefe kalan süreyi gösteriyordu.

“Yirmi dakika kaldı,” dedi Murat.

Ama o anda kimsenin aklında süre yoktu.

Çünkü yol boyunca topladığımız anılar, varış noktasından daha değerli hale gelmişti.

Dostumu ziyaret ettiğimizde sohbet sırasında yolculuktan bahsettik.

Gülümsedi ve şöyle dedi:

“İnsanlar bana sürekli Akdağmadeni Ankara arası kaç saat diye soruyor. Ama hiç kimse yol boyunca neler görebileceğini sormuyor.”

Bu söz gün boyunca aklımda kaldı.

Bir Sorunun Arkasında Saklanan Daha Büyük Cevap

Forumlarda sıkça karşılaştığımız sorular bazen yalnızca bilgi istemez. Aslında insanların deneyim aradığını da gösterir.

Evet, Akdağmadeni ile Ankara arası genellikle yaklaşık 3 ila 3,5 saat sürüyor.

Fakat bu yolculuk bana başka şeyler öğretti.

Bir yolun değeri sadece başlangıç ve bitiş noktalarıyla ölçülmüyor.

Yolda karşılaşılan insanlar, dinlenen hikâyeler, öğrenilen tarih ve kurulan bağlar da en az mesafe kadar önemli.

Bugün geriye dönüp baktığımda kilometreleri veya dakikaları hatırlamıyorum.

Hatırladığım şey; bir çay ocağındaki sohbet, eski bir öğretmenin anlattıkları, bozkırın sessizliği ve aynı yolculuğa farklı gözlerle bakan insanların birbirini nasıl tamamladığı.

Belki de asıl soru şu:

Bir yere ne kadar sürede vardığımız mı daha önemli, yoksa o süre içinde nasıl bir insan olarak yol aldığımız mı?

Bu güzergâhta seyahat edenlerin deneyimlerini merak ediyorum. Siz bu yolu kaç kez kullandınız? Yol boyunca unutamadığınız bir anınız oldu mu? Bazen en kısa görünen yolların bile uzun süre hafızada kalan hikâyeler bıraktığını düşünüyor musunuz?

Kaynaklar: Karayolları güzergâh verileri, bölgesel ulaşım bilgileri, Yozgat ve Akdağmadeni'nin tarihsel gelişimine ilişkin kamuya açık yerel kaynaklar ve saha gözlemleri.