TikTok kulak misafiri olanlara dikkat edin – Haberler

canvade

Yeni Üye
Gözlerinizi kapatın ve bir arkadaşınızla toplum içinde yaptığınız son dedikodu sohbetini hayal edin. Belki mahallenizdeki kahvehanede bir kapuçino içerken eşinizden şikayet ettiniz. Veya metronun gürültüsünden dolayı patronunuz hakkında yüksek sesle konuşmak. Eşinizi seviyorsunuz ve patronunuzdan gerçekten hoşlanıyorsunuz, ancak biraz rahatlamaya ihtiyacınız vardı. Hangimiz, değil mi?

Ertesi gün TikTok’u açıyorsunuz ve sohbetinizi her ayrıntısına kadar tekrarlayan birini buluyorsunuz – konumu ve gömleğinizin rengi dahil. Patronunuzun veya eşinizin sizi kolayca tanımasına yetecek kadar ayrıntı.

Bu hafta TikTok’ta bir etkileyicinin tam da bunu yapmasını izledim. (Merhametten dolayı bağlantı vermeyeceğim, ancak yaratıcının 150.000’den fazla takipçisi var ve video neredeyse 2 milyon kez izlendi.) Videonun yaratıcısı, bir grup nedimenin bir gelin hakkında kötü konuştuğuna kulak misafiri olduğunu anlatıyor. Yazar, nedimelerin saç şekillerini, giydikleri elbiseleri ve hatta etkinlikte servis edilen belirli bir içeceği anlatıyor; tüm ayrıntıları kulak misafiri olurken yakaladığı şeyler. Bu video düğününüzle ilgili olsaydı bunu hemen anlardınız.

Anlık tepkim: Umarım gelin bunu asla görmez. Bunu takiben: Bunu görmemesi mümkün değil.

Sonuçta algoritmalar böyle çalışır. TikTok’un sırrı, görmek istediğinizi düşündüğünüz şeye göre aşırı spesifik içerik sunmaktır. Çoğu durumda kişilerinizi, konumunuzu ve ilgi alanlarınızı bilir. “Sizin İçin” sayfasındaki “Siz” oldukça gerçektir.

Hiçbir şeyden şüphelenmeyen yabancıları sosyal medya içeriğine dönüştürmek yeni bir şey değil. Bir kadının, uçakta önünde oturan bir erkek ve bir kadın arasındaki etkileşimleri (yüzlerini bulanıklaştırmasına rağmen fotoğraflar da dahil) canlı olarak tweetlediği ve yüzlerce kişi tarafından dramatize edilen sevimli bir buluşmanın anlatıldığı 2018 #PlaneBae destanını hatırlarsınız. izleyici sayısı Binlerce kişi internetten canlı izliyor.

#PlaneBae haber döngüsü sona erdiğinde, fikir birliği tüm bu karışıklığın ürkütücü olduğu ve mahremiyetin ihlali olduğu yönündeydi; bu, açıkça hala öğrenemediğimiz bir dersti. Peki gerçek ya da hayali yabancıların draması içerik açısından olgunlaşmışken bunu nasıl yapabiliriz? Bedava. Olay tam önünüzde gerçekleşiyor. Viralite açısından kanıtlanmış bir altın madeni.

2021’de Marissa Meizz adlı bir kadın, bir yabancının arkadaşlarının onu doğum günü partisine davet etmediklerini konuşmasına kulak misafiri olduktan sonra limonları limonataya dönüştürdü. Yabancı bu konuyu TikTok’ta paylaştı ve video sonunda Meizz’e ulaştı. Buna yanıt olarak, insanların yeni arkadaşlar edinebileceği IRL buluşmalarına adanmış bir sosyal topluluk olan No More Lonely Friends’i kurdu.

Bu, çok daha karanlık olabilecek bir hikayenin mutlu sonu. Ancak Meizz’in elinden gelenin en iyisini yapması, onun en başta bu duruma düşürülmesi gerektiği anlamına gelmiyor.

TikTok gibi platformların erişim ve dağıtım yetenekleri daha verimli ve kapsamlı hale geldikçe, etkileşim kurallarını yeniden değerlendirmemiz gerekiyor.

Sosyal medya her zaman önünüze çıkan her şeyi içeriğe dönüştürmekle ilgili olmuştur. Bütün mesele bu, değil mi? Hayatınızı veya hayatınızın filtrelenmiş bir versiyonunu olduğu gibi paylaşın. Ancak bu gibi durumlarda sorumluluk sizdedir. Kendinizin hangi versiyonunu sunmak istediğinize ve kendinizin ne kadarını paylaşmak istediğinize siz karar verirsiniz.

İçeriğe dönüştürülen yabancılar aynı kontrole sahip değildir. Orada dikkatli ol.

İnternet şekeri

İşte bu hafta internette başka neler oluyor.

Beyindeki Roma

Roma İmparatorluğu hakkında ne sıklıkla düşünüyorsunuz?

Son zamanlarda ortaya çıkan TikTok trendine göre bazı insanlar, daha spesifik olarak bazı erkekler, bu konu hakkında çok düşünüyor. Bu erkekler, hayatlarındaki kadınlar sorduğunda “Her gün” ve “sürekli” diye cevap veriyorlar. Kadınlar az çok şaşkın görünüyor.

Burada neler oluyor? Bazı tarihçiler antik Roma’nın savaş ve siyasetinin benzersiz bir şekilde erkeksi bir niteliğe sahip olduğunu öne sürdüler, ancak ben buna ikna olmadım. Daha geniş örneklemli diğer videolarda birçok erkek bu konu hakkında pek düşünmediğini söylüyor. Ve bu konu üzerinde bilgili ve değerli çalışmalar yapan kadınların da olduğu kesindir (Mükemmel “SPQR” Mary Beard tarafından yazılmıştır.)

Arkadaşlar, Romalılar, yurttaşlar: meselenin özüne inmemize yardım edin. iho@Haber adresine e-posta gönderin ve Augustus’un kafanıza takılıp takılmadığını bize bildirin.

—Callie Holterman

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? iho@Haber adresinden bana bir mesaj gönderin.

Beni Twitter’dan da takip edebilirsiniz (@4evrmalone).