Solo çok eşlilik nedir ve bu sadece bekar olduğunuz anlamına mı gelir?

canvade

Yeni Üye
Ekim ayında bir ayrılığın ardından James Nicholson, hayatında başkasından çok kendine odaklanmak istediği, ancak romantik yakınlığın faydalarını kaybetmediği bir noktada olduğunu fark etti.

Bir yandan işi ve bir aile üyesini kaybetmenin acısını dengelerken bir yandan da eski karısıyla birlikte 14 yaşındaki bir çocuğu büyütüyordu. Böylece 46 yaşındaki Bronx sakini Bay Nicholson, tek başına çok eşlilik yolculuğuna çıkmaya karar verdi. Bay Nicholson için bu, ilişki merdiveninin tepesine tırmanma niyeti olmadan aynı anda birden fazla kişiyle çıkmak anlamına geliyordu.

Bir telefon görüşmesinde “Başkalarıyla bağlantı kurmaya açığım ancak bu sadece tek bir kişi olamaz” dedi. “Bu gerçekten programların nasıl hizalandığına bağlı.”

Günümüzde çoklu romantik ilişkiler için kullanılan terim olan çok eşliliğe ve etik tek eşliliğe karşı artan ilgiyi göz ardı etmek zor. Yeni yıl, konuyla ilgili çeşitli yayınlardan uygulamaya ve yaşam tarzına ışık tutan bir dizi makaleyle başladı.


Ancak tüm gruplar, çok eşlilik ve yuva partnerleri arasında, çoğu kişinin kafasını karıştıran başka bir çok eşlilik kategorisi daha var: tek başına çok eşlilik veya bağımsızlığı korurken eş zamanlı yakın ilişkiler. Solo poly için nihai amaç, özel bir ortaklık, evlilik, ortak mali durum veya birlikte yaşama değildir.

Terimi parçalara ayırdığınızda kavram biraz daha az kafa karıştırıcı hale gelir. Solo? İlginizin merkezi sizsiniz. Poli? Aynı anda birden fazla kişiyi görmek istiyorsunuz. Belirli ayrıntılar kişiden kişiye değişir.

Kendini solo polimer olarak tanımlayan insanlarla yapılan röportajlarda çoğu, yaşam tarzlarıyla ilgili yanlış anlamalarla karşılaştıklarını anlattı. Onları diğer bekar flörtlerden ayıran temel farklardan ikisi, solo çoklu ilişkilerin ağırlıklı olarak iletişime ve şeffaflığa dayanması ve nihai ruh eşi bulma hedefiyle tanımlanmamasıdır. Ve diğer çok-aşklı ilişkilerden farklı olarak, eşleri etkileşime girmiyor.

Çıkan çoğu insan için, Bay Nicholson, “Bekarsınız, belki birisiyle çıkıyorsunuz ve ona diğer insanlardan bahsetmiyorsunuz” dedi. “Belki de buluşacağınız kişiyle iletişim kurma şeklinizde çok daha fazla takdir yetkisi vardır.”

Nicholson, solo polikliniğe giderken akılda tutulması gereken bir şeyin, eğer kendinize öncelik verirseniz aynı muameleyi bekleyebilirsiniz: “Kimse size açıkça öncelik vermeyecektir.”


Atlanta'da sertifikalı bir seksolog olan 36 yaşındaki Tyomi Morgan, 2016'da bu terimi keşfetmeden çok önce solo poli yaşam tarzını yaşıyordu.

Bir telefon görüşmesinde “On dört yıl önce bu dili bilmiyordum” dedi. “Hiç bilincimde değildi. Oldukça yeni bir his veriyor.”

“Açık bir yaşam tarzının bir şey olduğunu biliyorum” diye devam etti, “ve tek eşli olmak yerine tek eşli olmayacağıma ve bu konuda hayatımdaki insanlara karşı şeffaf olmaya karar verdim.”

Bu tür bir yaşam tarzı ilgi çekerken – 2023'te yapılan bir YouGov anketi, Amerikalıların üçte birinin ideal ilişkilerini tam tek eşlilik dışında bir şey olarak tanımladığını ortaya çıkardı – bazı insanlar solo çok eşlilik fikrine şüpheyle yanıt verdi ve bunun hakkında sadece bir şey olarak yazdı. Bekar olmayı ve gelişigüzel flört etmeyi veya etrafta uyumayı tanımlamak için yeni.

Bir kadın X'e şunları yazdı: “Benim neslimdeki erkeklerden nefret ediyorum.” “Tek başına poli ve heteroseksüel olmak derken neyi kastediyorsun? … Bu tam anlamıyla sadece bir adam.

Yalnız poli mi? Bir başkası “Bruh sanırım bekar demek istedin” diye yazdı. “Aşk hayatınızın her köşesi için özel bir küçük kimliğe sahip olmanız yeterli.”


Bayan Morgan için yalnız kişilik, partnerlerinden herhangi biriyle yaşamasının beklenmediği anlamına gelir ve tüm ilişkilerinin odak noktasıdır; buna uzun mesafeli bir ilişki, birkaç anlamlı ortaklık ve bazı gündelik ilişkiler de dahildir. . Partnerlerinden hiçbirini diğerinden daha fazla veya daha az sevmediğini söyledi.

“Yalnız kalıp kendimi ön planda tutarak çok fazla özgürlük ve mutluluk yaşıyorum” dedi. “İyileşen bir bağımlı ve insanları memnun eden biri olarak, ilişkilere odaklanmak ve belirli bir grup insanla birlikte olmak gibi zorlu bir bağlılığa sahip olduğumu hissetmemek iyi hissettiriyor.”

Bayan Morgan için tek başına poli olmanın en zor yanı, sağlıklı duygusal düzenlemeyi sürdürmek ve tüm bunların ortasında kendi ihtiyaçlarını korumaktır.

Peki “solo poly” yararlı bir etiket mi, romantik ve cinsel partnerlere karşı daha şeffaf olmanın bir yolu mu? Yoksa uzun süredir var olan davranışları tanımlamak için kullanılan gereksiz bir terim mi? Bay Nicholson için bu etiket onun şu anda ne tür bir bekar olduğunu açıkça tanımlamaya yardımcı oluyor.

Etiket, “sürekli etkileşimde bulunduğum herkes için sağlıklı, açık, şeffaf bağlantı ve iletişimi” teşvik edebileceğini umduğu bir üslup belirliyor.


Düşüncelerinizi iletin, Hikayeler ve ipuçları Thirdwheel@Haber adresinde.