Iké Udé, Amerika'nın önde gelen zehirli. Tabii ki mead geldi.

canvade

Yeni Üye
Iké Udé size onun bir züppe olmadığını ve Amerikalıların neden insanları kategorize etmekle ilgilendiklerini merak ettiğini söyleyecektir. “Kendime bir şey demeye karar vermem gerektiğini sanmıyorum” dedi.

Bununla birlikte, Nijerya'da doğan bir New York sanatçısı olan zarif Bay Udé, bir etiketi reddetse bile uyguladığı “Dandyizmin bir disiplin” olduğunu kabul ettiğinde.

Fakat Dandyizm'de her şey döner – katı kimlikler, sıradanlık, cinsiyet sözleşmeleri, yaşam ve sanat arasındaki sınırdan. Dandyizm, edebi ve sanatsal yaratımı kişilik sanatı, imaj ve davranışın dikkatli bir şekilde yetiştirilmesi ile birleştirir – hepsi Bay Udé'nin pratiği için geçerlidir.

60 yaşındaki Bay Udé, uzun zamandır olağanüstü bir züppe sanatçı olarak ün kazandı. Aslında, portresi “Kölelerden Moda: Siyah Dandyizm ve Siyah Diasporik Kimliğin Stili” nin kapağında ortaya çıkıyor, Landmark 2009, Monica L. Miller, Barnard College'da Africana Araştırmaları Profesörü.

Bu sezon, Black Dandyizm – ve Bay Udé – çok konuşuyor. Metropolitan Sanat Müzesi Kostüm Enstitüsü'nden sorumlu olan Curator Andrew Bolton, Profesör Miller'ı, kitabından esinlenen “Superfine: Tacoring Black Style” sergisini desteklemeye davet etti.

Bay Udé, sergi için özel bir danışman olarak görev yaptı, şovdaki görünüşlerinin bir çalışması yaptı ve ayrıca kısmen kehanetçi aforizmalarda yazılan katalog epilogunu sağladı. Ayrıca, bu yılki Met Gala'nın eş başkanı aktör ve yapımcı Colman Domingo'nun bir profili olan Vogue's May Seriam için ilgili bir kapak hikayesinin fotoğraflarını çekmek için fotoğraflandı.

Birçoğu zandisliği beyaz, Avrupa estetiği ile birleştirme eğilimindedir – Beau Brütl, Lord Byron, Aubrey Beardsley ve Oscar Wilde gibi erkekler – sık sık sanat veya literatür üreten ancak aynı zamanda üretilen kendisi: Sosyal dalgalar ince doğum dalgalarıyla değil, özenle inşa edilmiş kişileri, ironik şaka ve mükemmel elbiseleri aracılığıyla yapmayın.

Siyah züppe, daha az tanınmış olsa da, Profesör Miller'ın “Atlantik Köle Ticareti ve Tüketim Kültürünün Yükselişi Tandifiye Siyah Hizmetkarlarda Bir Moda Yaratın” adlı kitabında yazdığı 18. yüzyıla da geliyor. Ancak zamanla, serginin duyurulduğu bir videoda, “Dandyizm” siyah erkek ve kadınları kimliğini değiştirmek için kıyafet, jest, ironi ve zekâ kullanma fırsatı açıklıyor. “

Chelsea dairesinde ve stüdyosunda, Bay Udé beni karakteristik görünümlerinden birinde karşıladı: Pale Haki Bermuda şort; Vintage White Oxfords; Siyah ve kırmızı ile gizlice soyulmuş monte edilmiş bir bej pamuklu blazer; gevrek beyaz bir gömlek; Ve ipek -nefiz, chartreuse, siyah ve kırmızı kontroller. Her zaman olduğu gibi, Bay Udé'nin saçları, ortada ayrılan ve çerçeveli bir taçın etkisiyle sonuçlanan yaylardan iki yarımkürede yükseldi.

Oda derhal ücretsiz ve yoğun bir şekilde döşenmiş, minimal mobilyalar ve yemeklerin hazırlanmasının çok az kanıtı ile, ancak birçok kitap (sanat, mimari, moda ve yüzyıl edebiyatı) ve her türlü sanat, figür ve dekoratif nesneler. Bir insan kalbinin plastik modeli bir rafta. Küçük, zarif kimonos giyinmiş Japon bebekleri zarif pozları yendi. “Sartorial havai fişeklerini seviyorum,” dedi Udé.

Bir göz atın ve kapsamlı ayakkabı koleksiyonunun Bay Udés tabanlarını görecek ve başınızın üzerine monte edilmiş ahşap rafları sıralayacaksınız. (“Yemyeşil içlerinde canlı ayakkabı giymek için gerçekten yüce sevinçler”.))

İş istasyonunun arkasında, her biri bir isim, fikir veya alıntı ile renkli post-it notaları olan bütün bir duvar var. “Daha az resim ve daha iyi.”

Bay Udé'nin sanatı evi kadar yoğun bir şekilde canlı. Kendisinin ve başkalarının titizlikle oluşturulmuş, renk doymuş tiyatro fotoğraf portreleri ile bilinir. Bununla birlikte, “kendiliğinden -portreler”, Bay Udé ile resimler için doğru terim olmayabilir, çünkü “kendisini” temsil etmez. Bunun yerine, meraklı nesnelerle (genellikle dijital olarak eklenen) görsel bir konuşmada karmaşık, zayıf gerçeküstü tablolarda sunulan çeşitli, ayrıntılı kostümlü karakterlerden oluşan bir dünyayı tasvir ediyor: bir gramofon, kelebek ağı, hatta Bay Udé gibi irritik bir kendini ekspresyon olan bir ifade olan bir kuş.

Diğer paketlerin portreleri, her konuyu minyatür bir krallığın hükümdarı olarak sunan, Bay Udé (görünüşünü ve kişiliğini incelediği “yoğun bir zoom oturumundan” sonra) ve heykel dramasını arttırmak için parlıyor.

“İnsanları güzel görmeyi seviyorum” dedi. Hırslı dizisi 2016 “Nollywood Portreleri”, patlayan Nijeryalı film endüstrisindeki 64 aktör ve yönetmen fotoğrafından oluşuyordu ve bunların hepsi parlak kuyumcularda titriyor.

Bay Udé'nin şu anki projesi “Amazing Graces: Önemli Afrikalı -Amerikalı Kadınların Portreleri” de benzer şekilde iddialı ve ekonomi, hayırseverlik, sanat, siyaset ve akademi alanlarında başarıları olan 64 olağanüstü siyah kadın portresi içeriyor.

Dürtü? Udé, “Bir grup olarak Afrikalı -Amerikalı kadınlar özellikle iyi temsil edilmiyor,” dedi. “Örneğin, sinemada temsil ediliyorsanız, biraz kaba. Çift azınlıklar gibidir. Afrikalı -Amerikalı kadınların” Rüzgarla Gitti “deki rolüne bakın.

Bu hatta daha önce fotoğraflanmış olan ünlü figürler arasında oyuncu Phylicia Rashad; Kız kardeşi, koreograf, oyuncu ve yönetmen Debbie Allen; Ve diplomat Susan E. Rice. Bay Udé, serinin 54 yaşında ölen annesini bana 1950'lerde tafta içinde güzel bir kadının eski bir fotoğrafını göstermek için temsil ettiğini söyledi.

Bay Domingo'nun Vogue-Cover için, Bay Udé, aktörü yoğun bir mor arka planın önünde kalçasına elini yerleştiren bir tür züppe kuval subayına dönüştürdü. İnce kırmızı pantolon ve altın düğmelerle (her ikisi de Balmain'den) kaplı ve savaş madalyasına benzeyen bir Chanel broşuyla süslenmiş olan askeri tarzda kısaltılmış, iki sıralı, siyah bir ceket giyiyor. Bay Domingo bir elinde birkaç kırmızı çocuk eldivenine yapışıyor. Diğerinde, bir kılıç veya ıslık yerine salınmış kırmızı bir şakayık tutar.

Udé, “Colman'ı daha önceki bir dönemin efendisinin çağdaş bir versiyonu olarak temsil etmek istedim.” Dedi.

Dandyizm tam olarak böyle bir romantizm, sunmak ve bir hayatı karşılamak için sihir ve sanatla ilgilidir – gerçekte, kurgu veya bir şekilde bir şekilde olsun.

Ben gitmeden önce, Bay Udé bana 1980'lerde çekilen bir fotoğrafını gösterdi. İçinde bir monokle takıyor. “İnsanlar bunun reçeteli bir hedef olup olmadığını merak ederler” dedi. “Estetik vizyon için evet diyebilirim.”