Çanta tasarımcısı Nancy Gonzalez, egzotik deri kaçakçılığı suçundan 18 ay hapis cezasına çarptırıldı

canvade

Yeni Üye
Çanta tasarımcısı Nancy Gonzalez, parlak renkli değerli derileri kullanması sayesinde ünlüler ve Güney Amerikalı süper zenginler arasında kült statüsüne ulaştı. Bir zamanlar dünyadaki en büyük timsah derisi aksesuarları tedarikçilerinden biri olan kendi adını taşıyan markası, genellikle Saks ve Bergdorf Goodman gibi büyük perakendeciler aracılığıyla, limon yeşili timsah ve lavanta pitonundan yapılmış çanta ve el çantalarını binlerce dolara satıyordu.

Şimdi 71 yaşındaki Bayan Gonzalez, parlak turuncu tulumlarla uzun bir süre karşı karşıya.

Pazartesi günü, Miami'deki federal mahkemede, koruma altındaki yabani hayvan postlarından yapılmış yüzlerce çantayı memleketi Kolombiya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçırmaktan suçunu kabul ettikten sonra 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Tam adı Nancy Tereza Gonzalez de Barberi olan ve şirketi Gzuniga Limited adlı lüks bir çanta şirketine dahil olan Bayan Gonzalez, 2022 yılında Kolombiya'nın Cali kentinde tutuklandı ve ardından geçen ağustos ayında Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edildi. Kendisi, Şubat 2016 ile Nisan 2019 arasında New York Moda Haftası'nda ve sektör etkinliklerinde kullanılmak üzere ticari uçuşlarda aynı anda dört adede kadar ürünü taşımak veya Gzuniga showroom'unda satmak için 40'a kadar kurye kiraladığını itiraf etti.

Savcılar, esaret altında yetiştirilen kayman timsahları ve pitonların derilerinden yapılan çanta ve cüzdanların değerinin 2 milyon dolara kadar olduğunu söyledi. Tasarımcının avukatları, parçaların çoğunlukla numune olduğunu ve her birinin maliyetinin yaklaşık 140 dolar olduğunu, yalnızca yüzde 1'inin Amerika Birleşik Devletleri'ne ithal edilmek için uygun izne sahip olmadığını söyledi.


Kaymanların ve pitonların ticareti yasak değildir, ancak hem ABD'nin hem de Kolombiya'nın imzaladığı, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'nin kurallarıyla sıkı bir şekilde düzenlenmektedir. Savcılara göre Bayan Gonzalez, düzenleyici kurumların gerektirdiği ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi ithalat izinlerini hiçbir zaman almadı.

Miami'deki ABD Başsavcılığı'ndan Thomas Watts-Fitzgerald Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Her şey paraya bağlı” dedi. “Eğer davranışı caydırmak istiyorsanız, kokain baronunu istiyorsunuz, yerdeki kişiyi değil.”

Ancak Bayan Gonzalez'in avukatları, iki çocuklu bekar bir anne olarak, Avrupalı endüstri devleriyle rekabet eden “bir Üçüncü Dünya ülkesinden ilk lüks ve üst düzey moda şirketini” kuran bir kadın için hoşgörü talep etti.

Bir zamanlar Britney Spears, Sofia Vergara, Victoria Beckham ve Olsen ikizlerinin sevdiği Nancy Gonzalez markası, tutuklanmasının ardından iflasın eşiğine geldi. Pazartesi günü gözyaşlarını tutan Bayan Gonzalez, cezayı vermeden önce mahkemeye ABD yasalarına tam olarak uymamaktan pişman olduğunu söyledi.

“Kalbimin derinliklerinden Amerika Birleşik Devletleri'nden özür diliyorum” dedi. “Sonsuza kadar minnettar olduğum bir ülkeye asla hakaret etme niyetinde değildim. Baskı altında kötü kararlar verdim.”


Savcılar 37 aya kadar hapis cezası talep etmişti ancak Yargıç Robert N. Scola Jr., Bayan Gonzalez'in Kolombiya hapishanesinde iade edilmeyi beklerken geçirdiği 14 ayı dikkate aldığını söyledi. Cezasının 6 Haziran'da başlamasına karar verildi.

Bain & Company danışmanlık firması tarafından yapılan bir araştırmaya göre, egzotik derilerden üretilen aksesuarlar, 2023 yılında 1,5 trilyon avroya veya 1,6 trilyon dolara ulaşması beklenen küresel lüks pazarında satılan en pahalı ve tartışmalı ürünler arasında yer alıyor.

Burberry ve Chanel gibi tanınmış markalar egzotik derileri kullanmayı bırakırken Hermès ve Celine gibi diğerleri timsah ve piton derisinden popüler çanta ve ayakkabı stilleri üretmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yılın en ikonik yeni tasarımlarından biri olan Pharrell Williams'ın timsah derisi Louis Vuitton Millionaire Speedy çantasının fiyatı 1 milyon dolar.

Kopenhag Moda Haftası kısa bir süre önce gelecek yıl podyumlarında egzotik kürk ve tüylerin yasaklanacağını duyurdu ve bu da onu sektörün şimdiye kadarki en büyük etkinliği haline getirdi.